Naturalne i niedrogie produkty, pyszna i urozmaicona kuchnia, życzliwość personelu w kawiarniach i restauracjach nie pozostawiają obojętnym nikogo, kto przyjeżdża na wakacje lub przeprowadza się, aby mieszkać nad morzem. A im więcej nauczysz się szczegółów i subtelności, tym smaczniejsze staje się twoje gastronomiczne życie w Turcji.
Każde miejsce na swój sposób
W miarę upływu czasu łatwo zauważyć, że w Turcji wiele miejsc gastronomicznych ma swoją specjalizację. Na przykład, są kawiarnie, które głównie serwują zupy, przygotowują wyłącznie mięsne kebaby, oferują desery lub ryby i owoce morza. Można spotkać małe kawiarnie, gdzie przygotowują na przykład tylko czebureki lub kotleciki z fasolą, robiąc to mistrzowsko. Nie warto ryzykować i zamawiać czegoś, w czym kucharze wyraźnie nie są mocni.
Uniwersalne menu mogą mieć jedynie sieciowe bistro, ale jakość ich dań nie zawsze jest idealna. W rejonach turystycznych wiele restauracji dostosowuje swoje menu do turystów i stara się uzupełnić je daniami kuchni europejskiej.
W ogóle Turcy lubią przemieszczać się, dlatego zmiana 2–3 miejsc w ciągu wieczoru jest dla nich normalną praktyką. Na przykład, w pierwszej restauracji mogą zjeść kolację, w drugiej wypić rakı, zatańczyć i posłuchać muzyki na żywo, w trzecim miejscu zapalić fajkę wodną, a na koniec zjeść deser w specjalistycznej kawiarni.

Charakterystyka tureckiej gastronomii
Turcy aktywnie wykorzystują w swoich daniach zboża, rośliny strączkowe, świeże warzywa i przyprawy. Intensywnie używają oliwy z oliwek, ale wielu lubi również dodawać pastę pomidorowo-paprykową, co może sprawić, że jedzenie staje się cięższe.
W Turcji bardzo popularne jest lokalne jedzenie typu fast food. Można bez obaw zamawiać donery (turecką shawarmę), kanapki z rybą ("balık ekmek"), gotowaną kukurydzę, nadziewane małże i wiele innych potraw prosto z ulicy.

Warto pamiętać, że są restauracje i kawiarnie, które nie sprzedają alkoholu, ale z powodu niższych podatków oferują korzystne ceny. Popularne są również tureckie stołówki (lokanta) z systemem samoobsługi, gdzie można wybierać spośród gotowych dań na witrynie.
Menu może być bez zdjęć i szczegółowych opisów, ale kelnerzy chętnie odpowiadają na wszystkie pytania. Są miejsca, takie jak małe rodzinne restauracje, gdzie brakuje nie tylko menu, ale i cen. Jeśli jesteś turystą, warto wcześniej wyjaśnić wszystkie kwestie, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek. Chleb często podawany jest bezpłatnie, podobnie jak woda pitna.
Komplementy od szefa kuchni i lokalu, szczególnie jeśli jesteś stałym klientem, to norma. Po kolacji możesz być poczęstowany herbatą, kawą, owocami lub słodyczami orientalnymi.

W Turcji napiwki nie są wliczone w rachunek, zwykle klienci zostawiają napiwek kelnerom według własnego uznania, około 5-10% rachunku. W większości miejsc można płacić różnymi walutami i kartą.
Jeśli spodobało Ci się, jak Cię nakarmiono, zachowaj wizytówki. Większość kawiarni i restauracji oferuje usługę dostawy do domu.
Porady i rekomendacje
1. Jedz tam, gdzie jest mniej turystów.
Pytaj miejscowych o rekomendacje. Bardzo często najpyszniejsze potrawy przygotowują w niepozornych kawiarniach bez wymyślnego wnętrza i pięknych widoków, ukrytych w zaułkach i nie potrzebujących głośnej reklamy.
2. Sprawdzaj rozmiar porcji.
Rzadko w menu podają wagę porcji w gramach. Czasami jedna sałatka lub danie główne w połączeniu z wieloma przystawkami wystarczą dla dwóch osób.

3. Sprawdzaj rachunek.
Czasami w turystycznych miejscach mogą wystąpić błędy na twoją niekorzyść. Lepiej sprawdzić rachunek, tym bardziej że kelnerzy zazwyczaj szybko wszystko poprawiają.
4. Rezerwuj stoliki.
W szczycie sezonu lepiej wcześniej zadbać o miejsca w popularnych restauracjach z widokiem, jeśli planujesz kolację.
5. Próbowanie nowego.
Nie zawsze nazwy potraw będą ci znane, ale nie odrzucaj rad kelnerów. Możesz dokonać bardzo przyjemnych odkryć kulinarnych.